9 min read

Review: Roborock S6 MAXV - een lange naam voor een fijne robotvriend

Review: Roborock S6 MAXV - een lange naam voor een fijne robotvriend

Op dinsdag komt onze poetshulp. Niks zo fijn om dinsdagavond thuis te komen in een volledig gekuist huis. De realiteit met drie kinderen is echter dat er van dat proper huis na ongeveer een uur niks meer overschiet. Soms lijkt het alsof er meer eten op de grond belandt dan in hun maag.

De domme Roomba

In 2013, toen ik nog een vrijgezellenbestaan leefde op een klein appartement met twee ruivende katten, had ik ongeveer hetzelfde probleem. Katten zijn lieve beesten, maar toch ook vooral vuiligheid. Toen besloot ik een robotstofzuiger te kopen, zo’n iRobot Roomba. Dat ding was achteraf bekeken het allerlompste stuk technologie dat ik ooit in huis heb gehaald.

Dat onding reed gewoon rechtdoor tot het een obstakel tegenkwam en koos dan een willekeurige hoek om verder in de rollen. Tot hij weer ergens tegen reed (met zwarte strepen op de muur als gevolg). En na een half uur was hij klaar, of het nu proper was of niet. Als hij al zo ver geraakte, want meestal eindigde hij verstrengeld in een kabel.

Maar we zijn ondertussen 7 jaar verder en robotstofzuigers staan ook heel wat verder. Stilaan begon zich dus in m’n hoofd het idee te vormen dat we misschien toch gebaat waren bij een nieuwe robotvriend.

Down the rabbit hole

Ik begon me te verdiepen in robotstofzuigers en had deze vereisten voor ogen:

  • Slimmer dan de oude Roomba. Niet kriskras kuisen.
  • Gewoon z’n werk doen zonder eerst veel te moeten opruimen.
  • Het moet proper zijn.

Het eerste dat ik leerde tijdens mijn zoektocht was dat er Youtubekanalen zoals Vacuum Wars  bestaan die zich bezighouden met niks anders dan stofzuigers. Ooit twee robotstofzuigers in duel willen zien gaan? Of een robotstofzuiger willen zien bewegen over een doordacht uitgestippeld parcours? Vacuum Wars biedt binge-materiaal.

Het tweede dat ik leerde is dat Chinese merken behoorlijk wat meer bang for bucks leveren dan westerse, en dat ze technologisch wel wat verder staan. Voor hetzelfde geld als een domme Roomba (die amper beter navigeert dan mijn model van 7 jaar geleden) koop je een Chinese robot die naast stofzuigen ook dweilt, navigeert met laser en met handige app.

Na lang vergelijken kwam ik uit op deze drie modellen:

  1. De Xiaomi VIOMI V3: een stofzuig-/dweilrobot van ongeveer 400 euro met gigantisch waterreservoir. Wel enkel leverbaar bij Chinese webshops (wat gedoe oplevert als er iets kapot is).
  2. De Roborock S5 MAX: een stofzuig-/dweilrobot in dezelfde prijsklasse als de VIOMI die door heel veel reviewers als de perfecte robot wordt omschreven. Bij Bol te verkrijgen voor 460 euro, op AliExpress te vinden onder de 400 euro.
  3. De Roborock S6 MAXV: alles van de S5 MAX, maar krachtiger en met twee camera’s vanvoor en een straffere processor waarop een Tensorflow AI-model draait dat in tegenstelling tot de laser kleine obstakels herkent. Niet zo goed leverbaar, maar bij PhoneMarket.nl gevonden voor 650 euro.

Lang getwijfeld, maar nerd dat ik ben, gaven te termen Tensorflow en AI wel de doorslag: het werd de S6 MAXV. Hier durft wel al eens klein speelgoed rondslingeren in huis, en het handig dat de camera’s dat zien en de robot daar rond navigeert.

Uitpakken

Donderdag besteld, vrijdag geleverd.

In de doos zit naast de robot en het dweilaccessoire natuurlijk ook een oplaadstation, de nodige handleidingen in perfect Engels en een reservefilter. Voor de premiumprijs had er toch ook nog wel een extra dweil mogen bijzitten, want die wordt wel heel snel vuil. Al een geluk vind je op AliExpress voor weinig geld reserve-onderdelen.

Na de nodige bescherming te verwijderen, de app te installeren en het waterreservoir te vullen was het dan tijd voor de eerste kuisronde.

Het allereerste dat opvalt: hij navigeert perfect.

De eerste keer de Roborock in een kamer start gaat de LIDAR (Laser Imaging Detection And Ranging) deze helemaal in beeld brengen. Muren en andere hindernissen worden op een kaart geplot en hij gaat die kaart de volgende keren gebruiken om efficiënter te kunnen navigeren.

De S6 MAXV kan vier verdiepingen (of kamers) in beeld brengen, en weet daardoor perfect waar hij zich bevindt als je hem ergens in je huis neerzet. Wij hebben nogal wat kleine trapjes in huis waardoor we boven de vier verdiepingen uitkomen, maar dat is geen probleem: hij doet over ruimtes die hij niet kent gemiddeld een minuut of twee langer.

Na het kuisen rijdt hij mooi naar zijn laadstation om op te laden. En als je zo’n groot huis hebt dat hij het niet op 1 batterijlading kan kuisen, dan gaat hij tussentijds even bijladen tot hij net genoeg heeft om zijn klus te klaren. Maar dan moet je echt een gigantisch huis hebben, want ik schat dat 1 batterijlading toch wel genoeg moet zijn om meer dan 100 vierkante meter te kuisen.

Camera

Het grootste verschil tussen de S6 MAXV en de toch 200 euro goedkopere S5 MAX is de toevoegen van twee camera’s. Waarom twee? Om net zoals wij mensen diepte te kunnen zien.

De beelden van die camera’s worden door de krachtige 8-core processor van de robot gevoed aan een neural network (AI dus) dat gaat kijken wat er op het beeld te zien is. De AI is getraind op een aantal zaken gaande van schoenen en kleren tot hondenkak en gaat dan inschatten of hij er in een grote boog moet rondrijden of niet.

De classificatie van objecten werkt ok, maar niet meer dan dat. Een tennisbal die hier in de keuken rondslingerde werd al eens als hondenstront aanzien en de AI is wel getraind op stekkerblokken, maar niet op losse kabels. Dus van een stekkerblok blijft hij weg, maar een rondslingerende USB-kabel kan hij wel eens het hele huis meenemen.

Nee, da’s 71% zeker geen Pet Waste.

Er komen wel geregeld firmware updates uit, dus de AI gaat in de toekomst wel beter en beter worden.

Een leuke bijkomstigheid van de camera’s is dat je tijdens het kuisen kan meekijken, en de robot zelfs kan besturen zoals een auto op afstandsbediening. Ook kan je je stem opnemen en laten afspelen. Een leuke gimmick.

Privacy & beveiliging

Maar hoe zit dat met de privacy? Is een robotstofzuiger van een Chinese fabrikant in huis halen met twee camera’s en een processor die krachtig genoeg is om alles in je huis te classificeren wel een goed idee?

Roborock belooft dat geen enkel beeld van de stofzuiger naar de cloud wordt gestuurd en dat alle foto’s die hij neemt van onbekende voorwerpen lokaal worden opgeslagen. Ze hebben dit ook bij onafhankelijke partij TÜV Rheinland laten certificeren.

Ik heb de communicatie tussen app en stofzuiger zelf bekeken, en in mijn firewall ook nagegaan welke verbindingen de robot maakt en wat ze claimen blijkt te kloppen. Enkel wanneer je van buitenaf (dus niet op je eigen Wifi) de camera feed bekijkt passeren de beelden hun servers (die in Europa staan).

Als je toch schrik hebt dat Xi Jinping meekijkt in je huis dan kan je het meekijken van op afstand wel gewoon uitschakelen. Mocht Xi meekijken dan zegt de robotstofzuiger wel om de 10 seconden “Remote viewing activated”. Stiekem je huisgenoten in ‘t oog houden zit er dus niet in.

Alles is hackbaar, maar het stelt me wel gerust dat er over de beveiliging goed is nagedacht en dat deze ook door een externe partij gevalideerd is.

De firmware van de S6 MAXV is ook volledig toegespijkerd, je kan deze niet vervangen door een aangepaste versie van een derde partij. Dit is enerzijds jammer, want voor de vorige modellen van Roborock zijn leuke “hacks” verschenen die het bijvoorbeeld toelaten om muziek te Chromecasten naar je stofzuiger. Langs de andere kant is het ook een geruststelling dat enkel software die ondertekend is door de fabrikant kan uitgevoerd worden.

Stofzuigen

Het belangrijkste van een robotstofzuiger is natuurlijk of hij goed al het vuil opzuigt. De S6 MAXV is ongeveer twee keer zo krachtig als de gemiddelde kruimeldief. Dat is krachtig genoeg om stof en rondslingerende zaken zoals ontbijtgranen 100% weg te krijgen.

Elke avond zet ik één stoel op tafel, zodat de stofzuiger daar ook onder geraakt, en elke ochtend is onze beneden perfect proper.

Wil dat zeggen dat je echt nooit meer moet stofzuigen? Nee. Een robotstofzuiger kan natuurlijk niks verzetten, dus je zal nog wel af en toe moeten stofzuigen. En waarschijnlijk krijgt een Dyson op de turbostand nog wel nét dat ietsje meer vuil van tussen de houten planken gezogen.

Een vraag die je veel krijgt als je een robotstofzuiger hebt is: “en hoe is hij in de hoeken?”. Het antwoord daarop is: geen klachten. Met zijn zijdelingse borstel lijkt hij het vuil daar altijd goed op te scheppen.

Dweilen

Eén van de zaken die me triggerden om voor Roborock te kiezen was de ingebouwde dweilfunctie. Want iedereen die ooit een kamer gepoetst heeft weet dat je er met stofzuigen alleen niet komt.

Hoe werkt dit?

Tijdens het stofzuigen maakt hij een afneembare dweil nat en kuist hij zo nog eens na met water. Schoonmaakproducten zouden de waterpomp kunnen stuk doen, dus het moet met gewoon water van de kraan zonder iets bij. De frisse geur van een pas gedweild huis moet je wel missen.

Je kan in de app per ruimte instellen hoeveel water hij moet gebruiken, en dit werkt goed. Verwacht wel eerder het effect van “nekeer snel de vloer met de natte Swiffer doen” dan “kuisen met 10 liter water”. Al zag de dweil de eerste keren wel goed zwart.

De dweil na 1 keer. Al een geluk kan je ‘m makkelijk uitwassen.

Met z’n 300ml is het waterreservoir wel eerder aan de kleine kant, en als je het maximum aan water instelt (wat nog altijd redelijk weinig is) moet je er toch regelmatig  aan denken water bij te vullen.

Home Assistant

Ik ben een grote fan van Home Assistant, een open-source project dat alle slimme zaken in je huis samenbrengt in een overzichtelijke interface en waar je dan automatisaties kan maken.

Ik hoopte dat ik mijn S6 MAXV hierin zou kunnen integreren, maar helaas. Als je de (beperktere) Xiaomi app gebruikt in plaats van de Roborock app zou het mogelijk moeten zijn om de stofzuiger te starten vanuit Home Assistant, maar voor een integratie zoals op de screenshot hieronder is het voorlopig of wachten tot Roborock zijn API open zet voor iedereen, of tot de firmware toch gehackt wordt.

Een andere robotstofzuiger in HA

Da’s jammer voor mensen zoals ik die graag prullen. Ik heb contact opgenomen met Roborock en ze gingen het bekijken (lol). In tussentijd is de Roborock app wel meer dan degelijk, en je kan hem ook koppelen met Alexa en Google Home.

Conclusie

Is de Roborock S6 MAXV een aanrader? Zeker en vast. We hebben hem nu bijna twee weken en hij heeft ons nog geen moment teleurgesteld.

Het is fijn om elke ochtend beneden te komen in een eetkamer die proper is, gestofzuigd en gedweild. In een huis met drie kinderen wordt alles altijd overal zo snel vuil, en het is een kleine last van je schouders om je dat minder te moeten aantrekken. Het klinkt lui, maar de gedachte van “Bella kuist dat seffes wel op” is rustgevend.

Naast het kuisen (dat hij perfect doet) is er nog het technologische. Het is cool om een product in huis te hebben dat dankzij de laser (LIDAR) en de camera’s perfect en slim kan navigeren. Het gebruik van AI maakt het alleen maar cooler.

Maar heb je die AI en camera’s nodig? Volgens mij kan je als je geen kinderen of huisdieren hebt best wel zonder. De paar zaken die de AI oppikt zijn hier (voorlopig) beperkt: sokken, speelgoed en stekkerblokken. Als je er aan denkt om deze op voorhand even aan de kant te leggen voegt de AI weinig toe. Je moet dan ook wel de live videofeed missen, wat een leuke party trick is.

Je krijgt veel waar voor je geld bij Roborock. Als je in dezelfde prijsklasse kijkt bij de Westerse merken dan heb je meestal geen dweilfunctie, geen camera’s en soms (hallo Roomba!) zelfs geen LIDAR.

Ik raad dan ook de Roborock S6 MAXV van harte aan voor iedereen met kinderen of huisdieren, en ik ga er vanuit dat de S5 MAX voor iedereen anders een minstens even goede aankoop is.

Geïnteresseerd?