4 min read

Review: Roborock H6 - een goedkoper alternatief voor Dyson

Review: Roborock H6 - een goedkoper alternatief voor Dyson

UPDATE:

Na ongeveer een half jaar begon onze Roborock H6 te sputteren. Eerst maakte hij een heel hoog geluid, nadien deed hij niks meer. Nazicht bracht aan het licht dat de printplaat die alles aanstuurt extreem bestoft was, en hier niet voor beschermd was met een speciale coating zoals gebruikelijk. Duidelijk een besparingsoperatie, en ik kan de Roborock H6 dus niet langer aanbevelen.

Origineel artikel:

Eén van de populairste posts op mijn site is die over onze robotstofzuiger: de Roborock S6 MAXV. Een half jaar later is mijn mening daar nog identiek hetzelfde over: één van de beste huishoudelijke aankopen van mijn leven.

Naast onze robotvriend hadden we ook al enkele jaren een Dyson V8. Daar waren we ook tevreden over, maar die had wel twee nadelen:

  • De gewone stand, waarmee je 25 minuten kan stofzuigen, is echt niet krachtig.
  • De turbostand geeft je maar 7 minuten batterij, wat dan weer veel te kort is voor een volledig huis.

De laatste maanden haalde onze Dyson zelfs nog maar een paar minuten in de turbostand. Mijn eerste gedachte was dat de batterij al aan vervanging toe was. Maar onderzoek wees uit dat hij oververhitte in turbo stand. Natuurlijk net buiten garantie, en een nieuwe motor of behuizing is duur.

Een nieuwe Dyson dan? Ja, hallo. 800 euro voor een V11 Absolute Extra Pro.

Roborock

Al een geluk hebben onze Chinese vrienden van Roborock (zoals ze het zo mooi in hun marketingpraatje zeggen) hun kennis die ze opdeden bij het ontwikkelen van robotstofzuigers toegepast op de draadloze steelstofzuiger. Hun eerste model in die reeks heet de Roborock H6.

Omdat Roborock mijn vertrouwen waard bleek te zijn op vlak van robotstofzuigers hebben we zo één in huis gehaald.

De H1 aan onze muur

Quasi alles aan de H6 schreeuwt Dyson kopie. De gaatjes van de toebehoren zitten zelfs op bijna identieke afstand (probeer het echter niet, de voltages zijn anders). Die rode klikdingen om toebehoren vast te maken? Ook goed afgekeken.

Innovaties

Roborock heeft op een paar vlakken wel zelf weten te innoveren. Ten eerste gewicht: een Dyson weegt 3 kilogram, de H6 is een lichtgewicht met zijn 1,4 kilogram. Dit is te danken aan zijn lichte LiPo-batterij. Dit type batterij wordt ook in drones gemaakt, en weegt veel minder dan de klassieke Li-ion batterij.

Daarnaast is er het handige ophangsysteem. Bij onze Dyson kregen we voor onze opzetstukken een zak, die vervolgens in een kast verdween. Het ophangsysteem van de H6 is breder en je kan er alle accessoires mooi aan kwijt.

Accessoires

Je hebt je standaard gemotoriseerde stofzuigkop, iets voor stof van toetsenborden, een gemotoriseerde kruimeldiefkop, een sleuf voor tussen de plinten en een flexibele slang. Dat laatste hadden we niet bij onze Dyson en is al handig gebleken voor moeilijk te bereiken plaatsen, zoals de vrouw hieronder demonstreert.

Vrouw doet blootsvoet voor hoe de flexibele slang je leven verrijkt.

Zuigkracht

Op de maximumstand (10 minuten batterij) zuigt hij harder dan onze Dyson V8. Volgens de productspecificaties 150 AW, tegenover respectievelijk 115, 150 en 185 AW voor de Dyson V8, V10 en V11. Dit zet hem dus tegenover de V10, die slechts 6 minuten mee gaat op deze stand.

Die maximumstand ga je echter alleen gebruiken als je kind een vol bord Choco Pops op de grond gekeild heeft. Voor normaal gebruik is er de middelste stand (36 minuten batterij) en die is perfect voor tja … te stofzuigen. Ook hier weer, krachtiger dan onze oude Dyson, en waarschijnlijk vergelijkbaar met de V10.

Als je echt lang wil stofzuigen is er de ecostand, die 90 minuten batterij belooft. Maar kom, wie heeft er nu zo’n groot huis dat hij 90 volle minuten moet kunnen stofzuigen?

OLED & handenvrij

Bovenop is er een mooi monochroom OLED-scherm waarop je kan zien hoe lang je nog kan stofzuigen en in welke stand je staat. Mijn favoriete kleine feature is echter het kleine knopje aan de zijkant: wanneer je hierop duwt moet je de trigger niet meer induwen om de stofzuiger te laten zuigen. Handenvrij stofzuigen als het ware.

Prijs & conclusie

!!! Lees de update bovenaan !!!

De grootste reden om voor de Roborock H6 te gaan, en niet voor een nieuwe Dyson, was de prijs. Een Dyson V10 kost je ongeveer 500 euro, een V11 zoals reeds gezegd 800 euro, en de Roborock H6 kan je vinden op AliExpress voor minder dan 300 euro (met coupons).

Dat prijsverschil alleen al maakt het de moeite waard. De H6 is een minstens evenwaardige stofzuiger van prima kwaliteit. Je verliest er waarschijnlijk een paar hipsterpunten mee bij je Dyson vrienden, maar met het prijsverschil kan je een paar keer goed gaan eten.

Onze H6 werd drie dagen na bestelling netjes geleverd (verzonden vanuit Duitsland). Sta je echter huiverachtig tegenover bestellen bij Chinese webshops dan vind je de H6 ook gewoon bij Bol.com (wel wat duurder):