8 min read

De beste VR games en apps op de Oculus Quest

De beste VR games en apps op de Oculus Quest

Virtual Reality sprak mij als kind al enorm aan. Ik herinner me een tripje met mijn ouders naar Londen waar we het inmiddels al lang ter ziele gegane attractiepark SegaWorld in het Trocadero Center bezochten. Daar was een attractie waar je een VR-bril moest opzetten en ondanks de waarschijnlijk verschrikkelijke resolutie was ik omver geblazen.

Vorig jaar, ofwel 22 jaar later, kwam de Oculus Quest uit. De eerste min of meer deftige VR-bril die je volledig zonder draden kan gebruiken. En ook zonder zware gaming PC. Niet met de allerbeste graphics, maar toch sterk genoeg om geloofwaardig 3D-werelden voor je ogen te toveren.

Maargoed, dit is geen review van de Oculus Quest, daarvoor kan je beter hier even kijken. Ik kocht dus een Quest toen die uitkwam vorig jaar, en in het begin speelde ik daar best vaak mee. Maar zoals vaak gaat: na een tijd lag die stof te vergaren.

Tot deze quaranteine. Want geen beter moment om virtuele werelden te verkennen dan wanneer je verplicht binnen zit.

Omdat het aanbod in de Oculus store gigantisch is heb ik een overzicht gemaakt van wat ik de beste games en apps vind.

Superhot VR

Superhot is een shooter met een geniale insteek: zolang je niet beweegt gebeurt er niks. Als je stil staat zit je in The Matrix: kogels hangen vast in de lucht en je hebt tijd om je volgende move te plannen.

Dat basisidee werkte al heel goed op de desktop, maar is nog zoveel beter in VR. In VR kost stilstaan echt moeite, en dit spel laat de adrenaline echt door uw lijf gieren. Daardoor kan ik het wel nooit lang spelen, het is redelijk spannend en ik ben blij als ik er even uit kan gaan.

Pistol Whip

Nog een spel met geweren, en zelfs in ongeveer dezelfde visuele stijl als Superhot is Pistol Whip. Maar daar stoppen de gelijkenissen wel.

Pistol Whip is een rhytmische shooter. Het heeft een heel vette soundtrack en de bedoeling is op de maat van de muziek bad guys af te knallen.

De decors zijn knap, het is uitdagend en het zorgt ook weer voor de nodige adrenaline. Maar omdat je weet dat elke scene om en bij de 4 minuten duurt is deze wel beter om langdurig te spelen.

Vader Immortal

Als Industrial Light & Magic zich waagt aan een Star Wars spel in VR, dan weet je dat het eigenlijk niet tegen kan vallen. Dit spel, in drie delen, vertelt het verhaal van een smokkelaar die Darth Vader tegenkomt, ergens tussen Star Wars episode 3 en 4.

Het verhaal doet er niet echt heel hard toe, het is vooral de ervaring dat van deze trilogie een topper maakt. Het speelt als een interactieve pretparkattractie en er gebeurt constant wel iets. Epische ontsnappingen, lightsabergevechten en natuurlijk The Force. Het is een ervaring die geknipt is voor VR.

De herspeelbaarheid ligt laag. Eens je door het verhaal bent gegaan is er weinig reden om een bepaalde scene nog eens opnieuw te spelen. Maar voor 10 euro per deel is dit een koopje.

Tilt Brush

Ook in VR kan ik niet tekenen. Dat bewijs toch Tilt Brush, de Microsoft Paint voor VR van Google. Als je talent hebt is dit echt een must-buy. En zelfs voor mensen zonder tekentalent zoals ik is het extreem rustgevend om eens een kwartiertje gewoon wat lijnen te tekenen en er in rond te wandelen.

Racket NX

Racket NX kan je het beste omschrijven als tennis in een enorme bol, met een bal die je door middel van een soort Star Wars-kracht naar je rakket kan trekken, en waarmee je outbreak-gewijs bepaalde zaken op de muur moet doen verdwijnen.

Naast de rode vakken van de muur kloppen moet je er ook voor zorgen dat je energie niet de 0 bereikt. Dit doe je door plusjes te raken, en doodshoofden te vermijden.

Enorm vermoeiend en met momenten enerverend. Want even sukkelen is genoeg om je energie naar 0 te halen.

The Climb

Rustgevender is The Climb. Hierin moet je zoals de titel al weggeeft klimmen. Talkpoeder op je handen doen, en rustig hand voor hand naar boven gaan. De uitzichten zijn mooi en eenmaal boven heb je echt het gevoel dat je iets bereikt hebt, namelijk de top.

Het is van CryTek, de makers van onder andere Far Cry, dus het ziet er ook echt heel goed uit visueel.

Sports Scramble

De Wii had Wii Sports, de Oculus Quest heeft Sports Scramble. Een spel met daarin drie sporten: tennis, bowling en baseball. Net zoals bij Wii Sports zijn enkel tennis en bowling leuk.

Waar bij Wii Sports de sporten identiek waren aan hun tegenhanger in de echte wereld is er bij Sports Scramble een grote twist. Af en toe gebeuren er gekkigheden: het kan dus voorvallen dat je tennisraket vervangen wordt door een baseballbat of dat de bal ineens een frisbee is. Bij het bowlen kan je naast met gewone ballen ook smijten met bijvoorbeeld een bol kaas.

Dit houdt het spel wel spannend en leuk. En je kan die optie ook afzetten. Minder leuk is de lange opstarttijd en het feit dat er in de online multiplayer echt nooit iemand te vinden is om tegen te spelen.

Beat Saber

Beat Saber is de klassieker der klassiekers op vlak van VR-ritmegames. Je hebt twee lightsabers vast en je moet op de maat en in de juiste richting blokken doorhakken.

Het is zo simpel, en het verveelt echt nooit. Minpunt is wel de meegeleverde soundtrack, die vind ik echt niet goed (in tegenstelling tot Pistol Whip bijvoorbeeld).

Al een geluk kan je dankzij SideQuest en BMBF relatief makkelijk custom nummers van BSaber.com inladen. Niks leuker dan Seven Nation Army of Idiotheque weg te kloppen.

The Key

Oculus heeft een “VR for Good” programma waarbij ze jonge makers koppelt aan goede doelen. Ze steunen hen dan financieel en qua marketing om VR-ervaringen te maken die iets bijdragen aan de wereld.

Ik kan niet verklappen waar The Key over gaat, want hoe minder je ervan weet hoe beter, maar het zijn 20 minuten waar je geen spijt van krijgt.

En het is gratis, dus geen enkele reden om het niet te downloaden.

Keep talking & nobody explodes

Een vaakgehoorde -en terechte- kritiek op VR-games is dat ze asociaa
l zijn. Je huisgenoten zien niet wat je aan het doen bent en er is geen enkele mogelijkheid om samen te spelen (met 1 bril).

Keep talking & nobody explodes probeert dit te verhelpen. Eén speler zet de bril op en ziet een bom die onklaar gemaakt moet worden. De andere speler heeft de afgedrukte handleiding. Samen moet je communiceren om de bom onklaar te maken.

Bigscreen

Nog wel geinig is Bigscreen. Een soort van cinema waar je samen met anderen naar films kan kijken. Dit kunnen echte speelfilms zijn, maar evengoed een gestreamde desktop van iemand die grappige kattenfilmpjes laat zien.

Netflix

Netflix kijken vanop een chique pluche zetel en met een grote TV? Het kan in VR, en het is wel grappig voor even. Maar na een half uur merk je dat die bril toch zwaarder is dan gedacht.

YouTube

YouTube heeft een mooi aanbod van 360° video en heeft duidelijk heel goed nagedacht over de navigatie van zijn app.

Richie’s Plank Experience

De standaard demo die iedereen die VR voor de eerste keer doet geprobeerd moet hebben is Richie’s Plank Experience. Het idee is simpel: je stapt in een lift, die gaat naar boven, de deuren openen op de 20e verdieping en je ziet een plank. Stap op die plank tot het einde en zet dan een stap naar voren.

Mind blown.

15 euro hiervoor is veel geld, maar het blijft leuk. Naast het van de plank stappen zijn er ook nog wat extra’s, zoals door de stad kunnen vliegen met raketten en een horrormodus.

Pixel Ripped 1995

Mijn meest recente aankoop is Pixel Ripped 1995. In dit spel ben je een 10-jarig kind dat anno 1995 een computerspel speelt. Je houdt dus in VR een controller vast, en kijkt naar een virtuele TV.

Omdat je zo gefocust bent op het spel-in-een-spel vergeet je al heel snel dat je in een spel zit. De eerste keer dat mijn virtuele moeder de woonkamer binnen liep en me naar m’n voeten gaf dat ik weer videogames aan het spelen was, verschoot ik echt heel hard. En ik voelde me ook betrapt. Raar.

Space Pirate Trainer

Eén van de bekendste VR-games werd gewoon in België gemaakt door Dirk van I-Illusions. Het speelt zoals Space Invaders, er komen golven robots aan en je moet die afknallen. Maar in VR is dat natuurlijk 1000x cooler dan in de jaren ’80.

Wander

Er is nog steeds geen Google Earth op de Oculus Quest en dat is echt jammer. Op andere VR-platformen is rondvliegen op de wereld echt één van de zotste demo’s. Jammer.

Next best thing is Wander: Street View in VR. Je kiest een plek en je kan daar rondkijken. De navigatie van Wander is verschrikkelijk, en omdat het niet in 3D is word ik er ook altijd een beetje misselijk van. Maar tot Google Earth hopelijk ooit uitkomt is het wel leuk.

Ziezo: dit zijn de apps en games die ik vaak gebruik op mijn Oculus Quest. Er staan nog zaken op mijn verlanglijst zoals Arizona Sunshine, Gun Club en Box VR, maar door de premiumprijs van de meeste VR-ervaringen probeer ik mijn aankopen binnen de perken te houden. Heb ik nog iets gemist? Laat het mij gerust weten!