Elke week kom ik ontzettend veel tegen op het web. Ik ga dat vanaf nu proberen wekelijks een in kort artikel te gieten. Een beetje zoals we op het VRT Creative Lab doen met onze wekelijkse Medium post, maar dan gewoon iets technischer.

Corona Direct

Corona was zowat alles dat de klok sloeg deze week, en het beheerste ook het technieuws. Zowat het coolste dat ik zag was dit dashboard van het Johns Hopkins ziekenhuis.

Daarnaast regende het ook annulaties van techevents. Geen F8, geen Google IO en misschien zelfs geen WWDC dit jaar.

Google cancels I/O 2020, its biggest event of the year
Google is canceling its big I/O developer event. The search giant is scrapping its biggest event of the year over coronavirus fears, and attendees will receive a full refund.
In light of the growing concerns around COVID-19, we’ve made the difficult decision to cancel the in-person component of F8 this year. Learn more.
In light of the growing concerns around COVID-19, we’ve made the difficult decision to cancel the in-person component of F8 this year. Learn more.
WWDC in jeopardy as Santa Clara issues new coronavirus guidance for tech giants
The County of Santa Clara on Thursday issued guidance in the wake of newly discovered COVID-19 cases, urging employers in the region, including tech giants Apple and Google, to postpone or cancel mass gatherings.

Node.js Best Practices

Het is heel makkelijk om een Node.js project te doen uitmonden in pure spaghetticode. Daarom is het handig om een lijst te hebben met wat richtlijnen om dat te helpen voorkomen.

goldbergyoni/nodebestpractices
:white_check_mark: The Node.js best practices list (March 2020) - goldbergyoni/nodebestpractices

Facebook heeft Messenger lichter gemaakt

Facebook heeft zijn Messenger iOS app van nul herschreven. Ze beseften zelf dat hun vorige versie veel te complex was en ze hebben het nu gedaan met 80% minder code.

Een zin die vele developers was opgevallen in het artikel was deze:

While UI frameworks can be powerful and  increase developer productivity, they require constant upkeep and  maintenance to keep up with the ever-changing mobile OS landscape.  Rather than reinventing the wheel, we used the UI framework available on  the device’s native OS to support a wider variety of application  feature needs

Volgens een boze meute op Twiter zou daaruit op te maken kunnen zijn dat Facebook afstand doet van hun eigen cross-platform framework React Native. Volgens mij is dat echter niet wat ze bedoelen. Messenger is nooit een React Native app geweest, en React Native is ook geen UI framework. Case closed.


Bespioneer eens een scammer

Ik hou wel van zo'n Youtube video's waar een scammer aan het lijntje wordt gehouden. Jim Browning gaat nog een stap verder en slaagt erin in te loggen op de security camera van een bende scammers en zo live mee te kijken.


CookGAN

Er is een nieuw AI-model waar je een lijst met ingrediënten aan geeft en die dan foto's genereert van eten dat die ingrediënten bevat. Foto's die compleet verzonnen worden. Crazy.

CookGAN Generates Realistic Meal Images From an Ingredients List
CookGAN uses an attention-based ingredients-image association model to condition a GNN tasked with synthesizing realistic meal images.

Scholenzoeker

De website MeldJeAan, om je peuter in te schrijven in een school in Antwerpen suckt zwaar. Ze bieden een PDF aan met daarop alle 102 scholen, hun adres en de vrije plaatsen en op basis daarvan moet je je keuzen maken. Omdat ik daar een punthoofd van kreeg maakte ik vorig jaar een kaartje, zodat we op z'n minst een idee hadden welke scholen in onze buurt liggen. Omdat er wel wat vraag naar was heb ik die kaart nu geupdate voor schooljaar 2020-2021.

Zelfs vraag via de analytics tool van de site.
Overzichtskaart instapklas peuters Antwerpen 2020-2021
Een handig(er) overzicht van de plaatsen in de instapkleuterklassen in Antwerpen.

Quibi

Binnen een maand lanceert er nog een streamingdienst: Quibi. Opgericht door ex-CEO van Dreamworks en Disney en met heel wat geld achter. Hun bedoeling: high quality content van maximum 10 minuten. Ik ben alvast benieuwd.

Quibi launch lineup: everything to stream day one
Chrissy Teigen, Chance the Rapper, Liam Hemsworth, Sophie Turner, and Chrisoph Waltz are just some of the celebrities whose projects will be available to watch on April 6th when Quibi launches. There are 50 titles in total.

Black Mesa

Half Life heeft een speciale plek in mijn gamerhart. Het lijkt nu allemaal heel normaal, maar in 1998 was een verhalende intro zoals die van Half Life ongezien. Na 8 jaar is de fan-remake Black Mesa volledig klaar en die ziet er minstens even geweldig uit.


MortselTV

MortselTV is ATV maar dan beter. Enjoy en tot volgende week!