Hey, hallo, welkom bij de vijfde Tech Time van Tim. Dit artikel verscheen eerder op de Medium van mijn werk, het VRT Creative Lab. Eindredactie werden gedaan door mijn collega Pauline en mijn baas Lesley, waarvoor dank!

Update: blijf toch maar ver weg van Zoom

In de vorige Tech Time van Tim relativeerde ik het bericht dat de videoconferencingsoftware Zoom je gegevens naar Facebook zou lekken nog enigszins. Het leek me meer onkunde dan bewust gegevens verkopen.

Afgelopen week is er nog wel wat boven water gekomen, en mijn nieuwe advies luidt: blijf ver weg van Zoom. Tenzij je wil dat je privévideocall ergens op het web ronddobbert .

Lees er hier alles over.

Een perfecte emulator voor Super Nintendo bouwen

De Super Nintendo werd dertig jaar geleden gelanceerd, en sinds die release proberen hobbyisten het mogelijk te maken om SNES-games op andere platformen te spelen of te emuleren, zoals dat heet.

Kort na de lancering lukte dat al aardig op processors van 25 MHz, maar er zijn altijd freaks voor wie “aardig” niet goed genoeg is. Een programmeur die enkel bekend is onder zijn pseudoniem byuu begon in 2004 aan een Super Nintendo-emulator die de perfectie moest benaderen.

Vandaag is hij er bijna. Hij zoekt nog geld om de laatste twee chips (de audio- en beeldchip) onder een elektronenmicroscoop te laten fotograferen. En dan kunnen we op onze computers, die duizenden keren sneller zijn dan de originele Super Nintendo games van dertig jaar geleden, tot op de pixel perfect, emuleren.

Accuracy takes power: one man’s 3GHz quest to build a perfect SNES emulator
How can it take 3GHz to emulate a Super Nintendo? The man behind a major SNES …
How SNES emulators got a few pixels from complete perfection
Bsnes needs your help to decode some three-decades-old PPU chips.

Voor wie dit nog niet technisch genoeg is: een artikel over iemand die de printer voor de originele Game Boy wil emuleren.

In de rij staan voor rapen in Animal Crossing

Animal Crossing is het beste dat ons deze lockdown kon overkomen. Dit spel is zo belonend en je wordt er helemaal zen van.

Voor wie het concept niet kent: in Animal Crossing ontsnap je naar een eiland, en daar moet je dingen verzamelen en in elkaar steken. Je richt je huis in, je vist wat, je vangt vlinders en voor je het weet ben je 8 uur verder.

Elke zondag komt er op je eiland een rapenverkoopster langs. De rapen die je bij haar koopt, kun je de week erop voor (hopelijk) meer verkopen op je eigen eiland. Maar je kan ook op bezoek gaan op andere eilanden, in de hoop dat de rapen daar beter geprijsd staan.

Het internet zou het internet niet zijn als dat niet binnen de kortste keren georganiseerd was. Dus nu bestaan er virtuele wachtrijen waar sommigen uren in staan, om rapen te kunnen verkopen op iemands eiland.

Thousands of Animal Crossing strangers are waiting hours in line to sell turnips
Animal Crossing fans are using social media and private groups to find good prices on turnips. But once a player has prices over 500 bells, queues can form of hundreds if not thousands of hopeful sellers. Strangers will often repay this kindness in tips and gifts.

Hoe werkt een anti-adblocker?

Je kent ze wel, die popups die vragen om je adblocker uit te schakelen. Maar hoe kan je detecteren dat iemand een adblocker heeft? Dit technische artikel legt dat uit, door zo’n script uit elkaar te halen.

How an anti ad-blocker works: Reverse-engineering BlockAdBlock
How I reversed an ad-blocker blocker and learned some history about ad-blocking.

ECMAScript 2020

Omdat we nu toch technisch bezig zijn: elk jaar verschijnt er een nieuwe standaard voor de programmeertaal ECMAScript (beter bekend als Javascript). Dit is er wat er dit jaar nieuw is:

What’s new in ECMAScript 2020 | pawelgrzybek.com
The list of new ECMAScript 2020 features is set in stone. Let’s have a look at what’s coming this year and a few practical examples.

Ik ben vooral blij voor al het typwerk dat optional chaining gaat uitsparen.

Facebook lanceert app voor koppels

Het experimentele lab van Facebook heeft Tuned gelanceerd, een app die zich speciaal richt op koppels, en zo eigenlijk het allerkleinste sociale netwerk aanbiedt.

Koppels kunnen in Tuned met elkaar chatten, berichten achterlaten en playlists delen. De app is bij ons nog niet beschikbaar en zal — zoals de meeste experimenten van Mark Zuckerberg - dat ook nooit zijn.

Facebook launches an app for couples to talk to each other
Facebook’s small New Product Experimentation team launched an iOS app called Tuned that’s designed for couples to maintain their relationship. They can send each other photos and voice notes as well as Spotify playlists.

Flipper vind ik fantastisch

Vorige week raakte ik al even aan dat React Native (een framework om cross platform apps te maken) een nieuwe versie had met een handige nieuwe tool voor ontwikkelaars: Flipper.

Ondertussen ben ik hier zelf mee aan de slag gegaan voor twee apps die in mijn persoonlijke pipeline zitten, en het werkt fantastisch goed. Waar je voorheen vaak het gevoel had in het donker te tasten, heb je nu een duidelijk overzicht in één tool.

React Native 0.62 and Flipper Will Change Your Mobile Development Experience and make it easier!
A quick tour of the new development experience offered by react native 0.62 and flipper. Also a migration guide help.

iOS 14 widgets op komst?

De eerste details over de iPhone 11S en iOS 14 beginnen te lekken. Een van de grootste wijzigingen zullen widgets op het homescherm zijn.

Dat is op zich gigantisch nieuws, want het homescherm is eigenlijk sinds de release van de originele iPhone in 2007 nooit aangepast. Parker Ortolani maakte een concept van hoe dat er zou kunnen uitzien. Take my money, Apple (of neem die gast aan).

Git gevisualiseerd

Git is het meestgebruikte versiecontrolesysteem ter wereld. Een versiecontrolesysteem staat toe wijzigingen in bestanden bij te houden, en makkelijk samen te werken aan projecten.

Bovenstaande schreef ik vorige week al. Ik schreef ook dat git heel complex kan zijn. Gelukkig heeft iemand veel tijd in gestoken in mooie animaties maken die het een beetje proberen uit te leggen.

🌳🚀 CS Visualized: Useful Git Commands
Although Git is a very powerful tool, I think most people would agree when I say it can also be... a...

Mario wordt 35

Mario is bijna een boomer. De besnorde loodgieter uit Mushroom Kingdom mag op 13 september (ook mijn verjaardag!) 35 kaarsjes uitblazen. Dat wordt natuurlijk hard gevierd dit jaar.

Zo is er een hardnekkig gerucht dat Nintendo alle Mario-games opnieuw gaat uitbrengen voor de Nintendo Switch. Dat wil dus zeggen ook parels zoals Super Mario 64, Super Mario Sunshine, Super Mario Galaxy en het recentere Super Mario 3D World.

Report: Super Mario remasters coming to Nintendo Switch for 35th anniversary
New reports suggest Nintendo will re-release a number of Super Mario games for the franchise’s 35th anniversary. According to Eurogamer, Super Mario Galaxy is one of the games that’ll be released this year.

UNIQLO heeft ook zijn jaarlijkse Mario-collectie gelanceerd in het teken van Mario 35.

LEGO heeft meer details aangekondigd over hun Mario-set en die kan je vanaf nu ook bestellen.

Nog snel wat programmeer-gerelateerde highlights

Dat is het alweer. Tot volgende week, muchachos!