Hey, hallo, welkom bij de achtste Tech Time van Tim. Dit artikel verscheen eerder op de Medium van mijn werk, het VRT Creative Lab. Eindredactie werd gedaan door Thijs Delrue, en de geniale thumbnail is door collega Tobias, waarvoor beiden dank!
iOS Shortcuts zijn echt de max
Wist je dat je je lief, elke keer je op je werk vertrekt, automatisch een bericht kunt sturen met je verwachte aankomsttijd? Of dat je met één druk op een knop een YouTube-video kunt downloaden?
Het enige dat je daarvoor nodig hebt, is de Shortcuts-app van Apple (in het Nederlands: Opdrachten).
Nieuw is die app niet, hij werd in 2014 al ontworpen door enkele hobbyisten tijdens een hackathon. Zij doopten de app ‘Workflow’, en hij werd al snel populair onder de iets technischer aangelegde gebruikers. Apple zag dat, was het beu om te horen dat zijn besturingssysteem te beperkt was, en kocht de boel over. Samen met iOS 12 lanceerde het Workflow onder de nieuwe naam Shortcuts.
Naast alles wat Workflow al kon, maakte Apple bepaalde zaken voor het eerst toegankelijk voor apps van derden: bellen, berichten sturen, de batterijbesparingsmodus activeren en verregaande automatisatiemogelijkheden. Wil je, zodra je je vliegtuigmodus uitschakelt, aan al je contacten laten weten dat je nog leeft ? Geen probleem.
Afgelopen week herontdekte ik Shortcuts en ik heb me daar zo mee geamuseerd dat ik het gewoon met jullie móést delen. Wil je meer uit je iPhone of iPad halen? Download de app en probeer het eens. Vergeet de widget ook niet te activeren, want die is superhandig.

Een fijne verzameling Shortcuts vind je op RoutineHub. Maar zelf dingen bedenken en creëren is natuurlijk nog leuker.
Hallo, is hier nog iemand die COBOL kan? Deel 2.
Twee afleveringen geleden schreef ik al hoe de Verenigde Staten in de problemen kwamen omdat hun werkloosheidsadministratie het grote volume aanmeldingen niet aankon. De software die geschreven is in COBOL kan niet geschaald worden, dus in tegenstelling tot bijvoorbeeld Netflix kunnen er niet zomaar eventjes wat servers worden bijgezet.
Hoe dat juist komt, en hoe de wereld is veranderd sinds de jaren 50 (toen COBOL werd uitgevonden), wordt verteld in deze video.
De camera van de nieuwe iPhone SE
Elke keer als Apple een nieuwe iPhone uitbrengt, zoals nu met de introductie van de iPhone SE, schrijven de makers van de camera-app Halide een diepgaand artikel over de magie die zich achter de schermen afspeelt als je een foto maakt.
Want in tegenstelling tot bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera — waarbij licht op een sensor valt, de waardes van die sensor worden uitgelezen en weggeschreven in een bestand — gebeuren er op onze mobiele toestellen een hele hoop stappen die ervoor zorgen dat je de foto maakt die je wilt maken.

Die manier van werken wordt computational photography genoemd, en de makers van Halide slagen er in om veel helderder dan op de marketingslides van Apple uit te leggen wat er nu juist gebeurt in je iPhone. Hoe kan de nieuwe iPhone SE bijvoorbeeld diepte zien met maar één camera?


De Raspberry Pi met gigalens
De Raspberry Pi is een computer die ongeveer even groot is als een bankkaart en rond de 35 euro kost. Voor dat geld krijg je een redelijk krachtig platform waar je wat mee kunt knutselen en bijvoorbeeld een Super Nintendo-emulator voor je tv kunt maken.
Sinds de introductie biedt Raspberry Pi ook een webcam-module aan, maar de kwaliteit daarvan vind ik echt bedroevend. Blijkbaar was ik niet de enige met die bedenking, want vorige week werd een nieuwe module aangekondigd: een deftige camerasensor waarop je verwisselbare objectieven kunt klikken.
Hier zouden weleens heel wat leuke projectjes uit kunnen voortspruiten.

Je spiegelreflexcamera als webcam
Ben je niet tevreden over de kwaliteit van je huidige webcam tijdens het videoconferencen, en heb je geen Raspberry Pi? Dankzij Canon kun je nu je spiegelreflex- (of mirrorless) camera aansluiten en gebruiken tijdens al je meetings.
Het enige dat je nodig hebt is een klein tooltje en een Windows-computer, want dit werkt nog niet op Mac.
AI kan zingen
OpenAI, de onafhankelijke onderzoeksorganisatie die de wereld eerder verbaasde met articial intelligence die een verhaal kan schrijven, introduceerde vorige week AI die muziek (inclusief zang) kan maken.
Het algoritme achter het project genaamd Jukebox heeft naar 1,2 miljoen tracks geluisterd. Op basis daarvan kan de AI totaal nieuwe tracks genereren, of een nieuw einde voor een bestaande track bedenken.
Let wel: de voorbeelden op de homepagina zijn geselecteerd uit duizenden probeersels waarvan 99,9% rommel was. OpenAI geeft zelf ook aan dat de teksten deels door hun researchers zijn geschreven.
All the lyrics below have been co-written by a language model and OpenAI researchers.
Los daarvan is het resultaat toch wel heel straf. De paper die uitlegt hoe ze dit hebben gerealiseerd, is beschikbaar voor iedereen. De weg naar een AI-versie van De Romeo’s ligt wagenwijd open.

Echte kunst in Animal Crossing
Altijd al met een kunstwerk op je T-shirt willen rondlopen op je Animal Crossing-eiland? Dan heb ik goed nieuws. Het J. Paul Getty Museum biedt al zijn werken namelijk aan als patronen die je in Animal Crossing kunt gebruiken. Surf gewoon naar de tool van het museum en scan de QR-code met de Nintendo-app.

Nog meer Animal Crossing-patronen kun je trouwens vinden op ACPatterns.com. Daar is ook een betere tool te vinden dan in het spel om patronen te creëren.
Hallo Elon, alles oké?
Het was een hele gekke week in het hoofd van Elon Musk. Hij tweette dit:
Dit:
I am selling almost all physical possessions. Will own no house.
— Elon Musk (@elonmusk) May 1, 2020
En dit:
FREE AMERICA NOW
— Elon Musk (@elonmusk) April 29, 2020
Hij ging daarna ook nog akkoord met een uitlating van een extreemrechts account, waarna heel wat mensen zich begonnen af te vragen of alles wel goed met hem gaat. Daarom, Elon:

De meer developergerelateerde updates
- De voordelen van TypeScript. Ik heb al een paar keer overwogen om TypeScript, een uitbreiding op Javascript, te gaan gebruiken, maar het komt er maar niet van. De volgende keer dat ik een nieuw project start, lees ik dit artikel nog eens.
- ncdu is een command line-tooltje dat toont hoeveel plek bestanden en mappen op je harde schijf innemen. Een must-have voor iedereen die het beu is du -hs te typen in Linux.
- De workflow en tools achter een populaire nieuwsbrief: Mattias Geniar van de nieuwsbrief cron.weekly (waar ik ook regelmatig dingen uit overneem) vat even kort samen hoe hij te werk gaat.
- To microservices & back again: een trend van de laatste jaren bestaat erin om bij grote(re) projecten alles op te splitsen in kleine microservices. Bij Segment hebben ze dat ook gedaan, maar daar zijn ze nu toch van teruggekomen.
- Nederland gaat volledig open source: bij aanbestedingen zal er eerst naar opensource-oplossingen gekeken moeten worden.
- useWorker(): een React-Hook om heel eenvoudig zware taken in de achtergrond (in een web worker) uit te voeren.
- psychicpaper: een zero-day exploit voor iOS uitgelegd in mensentaal.
- Waarom een kleine update aan een pakket zo’n impact had: de schrijver van het Javascript-pakketje is-promise voerde deze week een kleine update uit en maakte daardoor talloze projecten onbruikbaar. Hij reageerde heel snel, waardoor alles gelukkig direct opgelost was.
- Ride Down Into JavaScript Dependency Hell: dit artikel vat samen hoe zoiets kan gebeuren. Elk Javascript-project leunt op zoveel andere projecten. Als alles goed loopt (en dat doet het meestal), is dat een fantastisch voorbeeld van menselijke samenwerking, maar heel soms loopt het mis.
- i18n-ally: een fantastische Visual Studio Code-extensie om met meertaligheid binnen je project om te gaan.
- Een overzicht van essentiële animaties binnen een mobiel project.
- clamp(): voor al die keren dat je in CSS “minstens dit en maximum dat” wou zeggen.
- Evergreen: een mooi React UI-framework.
- En nog eens een refresher over responsive images.