De laatste maanden was er ontzettend veel hype rond Clubhouse, een nieuwe app die zich best laat omschrijven als de COVID-versie van roundtabels met experten op conferenties.

Clubhouse is een verzameling van clubs, groepen mensen die geïnteresseerd zijn in hetzelfde onderwerp en als club kan je rooms hosten. In die rooms kan dan vervolgens gepraat worden. Een moderator bepaalt wie zijn micro open gaat, om zo het gesprek in goede banen te leiden.

Meestal resulteert dat in een gesprek waar enkele experts het woord voeren, en het publiek vragen kan stellen. De sterkte van Clubhouse zit 'm dan ook in die experts, er zitten echt wel big shots op Clubhouse: van internetondernemers zoals Alexis Ohanian (Reddit) en Ryan Hoover (producthunt) tot A-list celebs zoals Kanye West, Drake en Ashton Kutcher.

Dankzij een ingebouwde kalender kan je zien wanneer er rooms gehost worden die jou zouden kunnen interesseren.  Maar het interessantste tot hiertoe vond ik gewoon af en toe ergens gaan meeluisteren. Er is altijd wel iets bezig dat interessant is, en de kwaliteit van de sprekers is echt hoog (zeker als je vergelijkt met conferenties hier in slecht English).

Het is alleen allemaal heel erg Amerikaans, iedereen is altijd heel grateful als hij iets mag zeggen en vindt alles wonderful. Heel veel rooms draaien ook rond geld: wat je moet doen nu je miljonair bent, hoe je snel bedrijven kan op- en verkopen en yogasessies om even niet aan je miljoenen euro verlies aan Bitcoin te moeten denken (echt waar).  

Maar als je dat kan wegfilteren is Clubhouse wel een leuke nieuwe app, die in tegenstelling tot wat ik verwacht had wel echt iets nieuws doet. Niet op technisch vlak, want audiochatapps bestaan er al genoeg, maar wel op vlak van de community van topprofielen die ze op korte tijd hebben weten aan te trekken. Profielen die vaak wel echt iets interessant te zeggen hebben.

De hype rond Clubhouse is groot, mede doordat je er enkel op kan met een invite. Slim gezien van die mannen, maar ook een grote valkuil, want als je iedereen 2 invites geeft duurt het niet lang vooraleer je fijn ommuurde community platgelopen wordt door roepers. Ik ben benieuwd hoe ze daar het hoofd aan gaan bieden.

Ik wil ook een invite!

Mijn invites zijn voorlopig op, maar naar het schijnt krijg je er geregeld nieuwe, dus mocht je ook eens Clubhouse willen testen, laat dan hieronder een comment achter en dan contacteer ik je wel als 't nog eens zo ver is.